Published On: 1 de desembre de 2006Categories: Uncategorized

60 anys per la cultura i per la pau

El passat 2 de novembre, la Unesco va desembarcar a València per a celebrar que porta 60 anys construint la pau per tot arreu. El Palau de Congressos fou el centre d´operacions des del qual la prestigiosa institució va dur a terme dos dels congressos que, amb motiu...

El passat 2 de novembre, la Unesco va desembarcar a València per a celebrar que porta 60 anys construint la pau per tot arreu. El Palau de Congressos fou el centre d´operacions des del qual la prestigiosa institució va dur a terme dos dels congressos que, amb motiu de la celebració del seixanta aniversari, ha realitzat: el Said Congress, dedicat a la figura de l´intel·lectual palestí Edward Said, i el XVI Congrés Internacional de Conservació i Restauració de Béns Culturals. D´aquesta manera, amb els actes realitzats a València i amb altres activitats a la seu de París, la Unesco celebrava que fa 60 anys. L´aniversari “l´efemèri de del qual és el 4 de novembre de 1946, data oficial de la entrada en vigor de la Constitució de la UNESCO” es va celebrar amb la presència de destacades personalitats de l´àmbit acadèmic.

El congrés dedicat a la figura del pensador nord-americà d´origen palestí Edward Said (1935-2003), va comptar amb la presència de professors, acadèmics i diplomàtics procedents dels Estats Units, països àrabs i del sud d´Europa, que van debatre sobre la vida i l´obra de Said. Per altra banda, al congrés dedicat a la restauració i conservació de béns culturals hi participaren al voltant de cinc-centes persones. Organitzat pel Departament de Conservació i Restauració de la Facultat de Belles Arts i l´Escola Tècnica Superior d´Arquitectura de la Universitat Politècnica de València (UPV), és la segona vegada que té lloc a València. El comité organitzador va estar encapçalat per la catedràtica i directora del Departament de Restauració de la UPV, Pilar Roig. Al congrés es feren diversos fòrums de debat en què els professionals de la restauració i de la conservació intercanviaren coneixements i experiències. Vint destacats conferenciants participaren en el con grés i es formaren onze grups de treball. Entre les figures rellevants de l´àmbit de la restauració que passaren pel Palau de Congressos per assistir a l´acte internacional, destacaren la directora dels laboratoris del Centre de Restauració de La Venaria Reale, de Torí, Pinnin Brambilla Barcilo, responsable dels treballs de restauració de L´últim sopar de Leonardo Da Vinci, i l´excap dels laboratoris de restauració dels Museus Vaticans, Gianluigi Colalucci, Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València i restaurador de les pintures de la Capella Sixtina.