Published On: 1 de Juliol de 2005Categories: Sense categoritzar

Antonio Pellicer

Per què i quan sorgeix l´Institut Valencià d´Infertilitat? L´IVI va començar l´any 1990 perquè la prioritat de la política sanitària no era la medicina reproductiva, n´era una altra. Probablement, interessava més invertir en fer més hospitals i en cirurgia...

Per què i quan sorgeix l´Institut Valencià d´Infertilitat?

L´IVI va començar l´any 1990 perquè la prioritat de la política sanitària no era la medicina reproductiva, n´era una altra.

Probablement, interessava més invertir en fer més hospitals i en cirurgia cardíaca, per exemple. La qüestió és que la medicina reproductiva estava abandonada i, al mateix temps, els avanços que es produïen en el món n´eren molts. L´única manera que vam trobar va ser fer la nostra pròpia inversió. També és ben cert que mai pensàrem que l´IVI, des del punt de vista empresarial, seria el que és ara. El que pensàvem en aquell moment és que calia estar amb els millors i, per tant, calia invertir. Amb el temps vam comprovar que venien pacients d´altres parts d´Espanya i, aleshores, va ser quan ens vam plantejar dissenyar el pla d´expansió de l´IVI, que realment s´ha enlairat enguany passat.

És difícil trobar professionals qualificats en aquesta matèria?

La universitat, en aquest aspecte, està totalment desorientada; no està preparant professionals perquè puguen treballar en aquest àmbit. L´IVI és Institut Universitari i, com ara es produirà un canvi en les llicenciatures i ens hem d´adequar a Europa, hem elaborat una proposta perquè es cree una llicenciatura nova que s´anomene Biologia de la Reproducció i que impatirem a l´IVI, precisament perquè calen professionals.

Què fa l´Institut Valencià de la Infertilitat?

L´IVI, des del primer dia, ha dedicat part dels seus recursos a desenvolupar la investigació, no sols és una clínica per a tractar pacients. El que ens diferencia d´altres centres és que tenim el nostre propi departament que crea noves tècniques.

En aquest sentit, l´IVI ha estat pioner en moltes coses. Per exemple, nosaltres vam crear els primers xiquets fecundats amb espermatozoides congelats obtinguts dels testicles. A més, tenim el programa de donació d´òvuls més ampli que existeix al món.

Què objectius pretén aconseguir l´IVIjove?

Per la meua formació com a ginecòleg, em vaig adonar que hi ha una branca de la ginecologia a Espanya que està molt mal atesa. No hi ha ningú que es dedique al tractament de l´adolescència, per això vam instituir l´IVI-jove. A més, és un programa molt divertit, en què hi ha una doctora molt jove, les consultes són gratuïtes i els adolescents acudeixen encantats.

Són conscients les parelles que molts dels seus problemes quan es plantegen tindre un fill poden ser solucionats?

Són conscients perquè cada dia hi ha més informació, però també t´assegure sincerament que encara hi ha molt a fer.

Què ha suposat tant per a vosté com per a l´IVI el Premi Rey Jaime I en Medicina Clínica?

Per a mi va suposar una gran satisfacció, ja que crec que és el premi més important que hi ha a Espanya de medicina clínica.

Per a l´IVI és el reconeixement que pots investigar des de la medicina privada i això és molt important.

Quins objectius persegueix el I Congrés Internacional de l´IVI?

En primer lloc celebrar el 15 aniversari de l´IVI i en segon lloc reunir a València els millors professionals de la medicina reproductiva; a més han vingut tots els qui hem convidat. Durant el congrés es tractaran temes molt interessants: com estem corregint les malalties en els embrions per a evitar que les tinguen els xiquets o com estem intentant esbrinar què és un bon embrió.

Per què el Palau de Congressos de València ha estat escollit per a celebrar aquest congrés?

És el millor lloc de València. Fa anys, quan ens vam plantejar fer aquest congrés, pensarem celebrar-lo al Palau de Congressos de València perquè, per les seues característiques, resulta ideal per a la celebració de grans congressos. Per tot això, aquest és el lloc, no s´ha de fer en cap altre.