23 Congrés Nacional Farmacèutic

Consell General de Col·legis oficials de Farmacèutics (CGCOF) amb la col·laboració del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof).

Assistents: 2000 subscrits

Client: Consell General de Col·legis oficials de Farmacèutics (CGCOF) amb la col·laboració del Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València (Micof).

Esdeveniment: Congrés

Data: Del 7 al 9 de febrer de 2024

Dies: 3 dies

1. Repte

En el marc de València, Capital Verda Europea 2024, un dels principals desafiaments residia a organitzar un esdeveniment Net Zero, reduint al mínim el seu impacte ambiental mitjançant l'adopció de mesures com la utilització de materials reciclats, la preferència per proveïdors locals, la promoció del transport sostenible i la selecció d'allotjaments pròxims.

A més, aquest congrés va celebrar, per primera vegada, tres simposis paral·lels que van analitzar temes de màxima actualitat per a la professió farmacèutica: "Reptes de la Indústria i la Distribució Farmacèutica", "Innovacions Terapèutiques que transformen la salut" i "Medicina basada en valor: la importància de la investigació aplicada". Es pretenia aconseguir la màxima difusió mediàtica del congrés, així com omplir tota l'exposició comercial, que comptava amb més de 1500 metres quadrats, i aconseguir col·laboradors. A més, el Molt Il·lustre Col·legi Oficial de Farmacèutics de València es va enfrontar a un desafiament monumental: commemorar, en una exposició immersiva, els seus 600 anys d'història en el context del 23 Congrés Nacional Farmacèutic.

2. Solució

El congrés de farmàcia va ser un rotund èxit, amb la participació de 54 periodistes acreditats que van cobrir l'esdeveniment, garantint una àmplia difusió de les discussions i assoliments aconseguits. A més, va comptar amb el suport de 80 patrocinadors clau que van recolzar activament les activitats i van contribuir a l'enriquiment del programa. L'exposició comercial, composta per 48 estands, va brindar una plataforma inavaluable per a l'intercanvi d'idees i la promoció de productes i serveis innovadors en el camp farmacèutic. A més, 34 estudiants de Farmàcia van exercir un paper vital com a personal de suport, contribuint amb entusiasme i dedicació a l'èxit general del congrés. A més, l'exposició històrica 'Valentia Ars Pharmaceutica', configurada com una experiència interactiva, va portar als visitants a un viatge a través dels segles, explorant les fites polítiques, científics i econòmics que van donar forma a la professió farmacèutica a València i Espanya. Des de fer olor les herbes medicinals d'una botica del segle XVI fins a observar exemplars actuals amb detall en panells transparents, l'exposició va proporcionar una visió profunda de l'evolució de la professió. A més, es va fer lliurament de 12 premis a les millors comunicacions científiques, a la millor tesi doctoral sobre plantes medicinals i al farmacèutic més actiu en Xarxes Socials.

A més, es va crear una falla per al congrés i van completar les activitats congressuals amb una exhibició de dolçaina i tabalet, mostrant així els costums valencians i contribuint a l'economia de la ciutat.

3. Objetius complits

Amb més de 400 comunicacions científiques i 150 ponents integrats en el programa del 23 Congrés Nacional Farmacèutic, es van congregar més de 2000 professionals de diverses procedències en l'àmbit de la Farmàcia amb un objectiu comú: traçar col·lectivament el full de ruta de la professió.

Es van generar més de 400 impactes en mitjans de comunicació, la qual cosa va contribuir a donar veu a la Farmàcia i a reivindicar el seu paper protagonista en el Sistema Sanitari. L'esdeveniment no sols va complir amb el seu objectiu històric i educatiu, sinó que també es va destacar pel seu compromís amb la sostenibilitat. Els farmacèutics estan compromesos amb la salut del medi ambient i aquest esdeveniment Sostenible Net Zero compensarà la petjada de carboni generada, aproximadament 360 tones de CO₂, amb un projecte de reforestació en la localitat valenciana d'Ademús. Durant tres dies, es van compartir multitud d'experiències, coneixements, interessos i il·lusions entre col·legues de professió, enfocats a comprometre's amb totes les àrees d'interés i acció professional, oferint solucions actuals i preparant-se per a liderar els desafiaments futurs de la Farmàcia, secundant-se en l'evidència de les dades i compromesos amb la salut de les persones. Aquest cas d'èxit demostra com la combinació d'història, innovació i sostenibilitat pot crear un impacte significatiu en la comunitat i en el medi ambient, deixant un llegat perdurable per a les generacions futures.

4. Curiositats