III Congrés Mundial de Destinacions Turístiques Intel·ligents
Antonio Bernabé - Director de VISIT VALÈNCIA El Palau de Congressos de València ha fet una aposta clara pel turisme intel·ligent, sent pioner en digitalització i sostenibilitat, per exemple amb el mesurament de la seua petjada de carboni. De fet, l'III Congrés Mundial de Destins Intel·ligents mesurarà la seua petjada de carboni i la compensarà.
Assistents: 1400 subscrits
Client: Fundació Visit València juntament amb el Govern d’Espanya, la Generalitat Valenciana, el Ajuntament de València i l’Organització Mundial del Turisme.
Esdeveniment: Congrés
Tipus: Tecnològic
Data: 21 al 23 de novembre de 2022.
Dies: 3 dies

1. Repte
Aquest congrés es va convertir en un fòrum obert per a debatre sobre les oportunitats i desafiaments de les destinacions turístiques que van ser el focus d'atracció per als principals protagonistes d'aquest àmbit a nivell internacional. Les 17 conferències estaven dirigides a persones d'administracions públiques, sector empresarial, de l'àmbit investigador i acadèmic, centres tecnològics, societat civil, agents locals i universitats de tot el món,
L'esdeveniment presentava importants desafiaments tècnics per a mostrar, de manera virtual, el concepte Next Concept Tic (Turists informations Centers), creat per la fundació Visit València. Es tractava d'un projecte global a nivell experiència, que incloïa tot el procés de gestió de l'usuari, des que la persona pensa on viatjarà, fins a com serà la seua visita, a més de fidelizarlo, una vegada ha transcorregut l'aventura.
És per això, per la qual cosa l'organització desitjava apostar fortament per aquesta idea, en tots els àmbits de l'esdeveniment, creant simulacions que serviren com a immersió en llocs creats per als possibles turistes de la ciutat i poder veure com serà.
La pregunta clau sobre la qual girava el concepte expositiu va ser: Com en el pròxim futur aportarem valor als turistes millorant el que ja estem fent?
A més, es va contemplar, va auditar i va certificar l'absorció natural d'un equivalent d'emissions igual a la petjada de carboni validada de l'esdeveniment amb la intenció de compensar a posteriori l'impacte sobre l'entorn.
2. Solució
El Palau de Congressos de València va ajudar de manera eficient i sostenible a proporcionar el suport logístic per a la posada en escena: pantalles de LED, tòtems, … L'àrea d'exposició del Palau de Congressos es va dividir en espais de demostració perquè l'usuari poguera experimentar cada lloc a poc a poc amb la seua explicació.
En primer lloc, podies observar una pantalla gran LED transparent de 9 metres quadrats. Al costat de la pantalla, una representació del que seran les futures oficines de Turisme València. A més de ser un espai ampli, futurista i amb atenció més personalitzada, podies observar com tot el mobiliari estava adaptat per a persones que utilitzen cadires de rodes, és a dir, les taules i els estands eren dissenyats a l'altura perfecta per a tots. A més, allí t'explicaven el nou concepte At Home; et porten l'oficina d'informació turística a la teua casa. Com ho fan? Actualment, estan desenvolupant un sistema de videoconferència en el qual l'usuari podrà triar un slot en el seu idioma i es podrà connectar amb un informador perquè la persona siga atesa, informada i inspirada.
En segon lloc, podies arribar a l'estand on podies viatjar in situ al metaverso. Com? Gràcies a la tecnologia més avançada, en aquest cas desenvolupada en la Universitat Politècnica de València. Va ser allí on podies provar-te les ulleres de realitat virtual i obrir els ulls, apareixent en una habitació que simulava l'oficina de Turisme. Dins del quart podies caminar, veure vídeos, informant i fins i tot interactuar amb altres usuaris que es trobaven dins de la mateixa sala del metaverso.
En tercer lloc, i a pocs metres de distància seguint el recorregut pel Palau de Congressos, podies submergir-te, en aquest cas, en un museu 3D. Aquesta tecnologia et permetia depositar i agafar obsequis virtuals a través d'uns comandaments i unes ulleres també de realitat virtual. Aquesta simulació es projecta cap al futur amb la intenció de ser molts els llocs emblemàtics de la ciutat als quals pugues accedir sense moure't i viure experiències increïbles.
Finalment, arribant al final d'aquest xicotet camí, hi havia també la possibilitat de relaxar-te en el Coffee Corner by L’or. Aquest espai simulava un lloc tranquil dins de la pròpia oficina de turisme on les persones podien evadir-se de la realitat i desconnectar mirant vídeos i buscant plans de manera presencial en les oficines de Visit València. Relax més informació turística a l'abast de tots. El camí que segueix i seguirà Visit València serà reconceptualitzar les oficines i dotar-les de tecnologia per a reconceptualitzar la interpretació del patrimoni cultural amb fotogrametria i interpretació i així, través de pantalles, poder veure una representació en 3D dels edificis emblemàtics de la ciutat.
Finalitzat aquest recorregut, un altre de les característiques del congrés van ser els tallers de València Lab. Aquests tallers, estaven dirigits a sostenibilitat, tecnologia i dades per a repassar el turisme.
3. Objetius complits
Visit València juntament amb El Palau de Congressos va arribar a aconseguir una experiència única per als més de 1400 inscrits, sent la majoria d'ells procedents d'altres països. A més, molts dels ponents eren internacionals, com Anouk van Eekelen, directora de desenvolupament de destins, Consell Holandés de Turisme i Convencions, Heitor Magalhães de Sousa Kadri, secretari Nacional per a l'atracció d'inversions, associacions i concessions, Ministeri de Turisme del Brasil, o Pavel Pavó Vargas, director de Tecnologies i Sistemes del Ministeri de Turisme de Cuba, entre molts altres.
Així mateix, la petjada de carboni de l'esdeveniment, una vegada es va auditar i va certificar va passar a crear-se un nou projecte per a compensar aquesta mateixa; un projecte el resultat del qual van ser 650 Tones de CO₂ que es van transformar en camps de carxofes.