World Design Capital Valencia 2022

Kike Correcher, director del Congrés Mundial de Polítiques de Disseny. El Palau de Congressos és una combinació perfecta d'excel·lent arquitectura, infraestructura especialitzada i equip humà amb experiència i motivació. La implicació de l'equip, des del primer minut, a aconseguir que el congrés siga un èxit ens ha ajudat a ser ambiciosos en tots els aspectes, i s'han convertit més en un partner que en un simple amfitrió. La sensació és que res és impossible, i que tot està baix control.

Assistents: 800 subscrits
Client: Ajuntament de València, la Diputació de València i la Fundació del Disseny de la Comunitat Valenciana
Esdeveniment: Congrés
Data: 3 i 4 de novembre de 2022.
Dies: 2 dies

1. Repte

València, la ciutat que va ser nomenada Capital Mundial del Disseny l'any 2022, va albergar en el Palau de Congressos la World Design Policy Conference. En el nostre edifici projectat per Norman Foster, es van abordar els grans desafiaments urbans que estan profundament arrelats en les activitats de la societat.
El repte principal de l'esdeveniment, a més d'aconseguir reunir persones de diferents nacionalitats expertes en polítiques de disseny, tenia com a missió constituir un punt de trobada sostenible en el temps que permetera avançar en la generalització i l'adopció de les polítiques de disseny a escala global. A més, en la seua concepció l'esdeveniment s'alineava totalment amb els valors sostenibles del Palau.

2. Solució

Quant a la logística, es van buscar acreditacions digitals a través d'un codi de barres i no es va utilitzar cap mena de plàstic per a la seua elaboració.
Quant a l'exposició, aquesta també s'alineava amb la sostenibilitat. Una paper-*truck de Fedrigoni focalitzada en l'elaboració de paper sostenible, interactuava amb el públic assistent a l'esdeveniment en la zona del Foyer. A l'auditori 1, on van tindre lloc totes les ponències i presentacions, es va usar mobiliari de disseny reutilitzat i una decoració de cartó de panell d'abella.
El servei d'àpats oferit en l'esdeveniment es va basar en productes de proximitat servits amb material sostenible i configurant una dieta sana i equilibrada. Els obsequis (atuells de fang) i el marxandatge, que incloïa una llibreta de paper reciclat i una bossa de materials naturals, també van ser sostenibles.
El congrés va estar estructurat al voltant de cinc grans temes en els quals el disseny té i tindrà una oportunitat per a aportar solucions: els plans d'acció, la transformació de les ciutats, els canvis socials, l'educació i la pròpia promoció del disseny com a eina necessària per a la societat. Cadascun d'ells va comptar amb la presència d'experts internacionals com Ezio Manzini (president de DESIS Network), Alok Nandi (professor de disseny, creativitat i innovació en el Institut Paul Bocuse), Hanna Harris (Chief Design Officer de la ciutat d'Hèlsinki), Brandon Gien (CEO de Good Design Austràlia), Anna Whicher (responsable de polítiques de disseny en el Centre Internacional de Disseny i Investigació) o Leyla Acaroglu, estratega de sostenibilitat.

3. Objetius complits

A l'esdeveniment internacional van assistir més de mig miler de persones de manera presencial entre empreses, organitzacions i institucions. El Palau de Congressos es va adaptar a les necessitats de l'esdeveniment oferint serveis que enllaçaven amb la línia sostenible desitjada.

A més, un dels principals llegats que va deixar l'esdeveniment en el Palau van ser uns espectaculars vinils en l'àrea d'exposició, que representaven la “Ona Sostenible”. La metàfora utilitzada fa referència a la Mar Mediterrània i per un altre al seu propòsit de sensibilitzar als públics “arrossegant-los” (com l'ona de la mar) a contribuir als ODS. Aquest disseny exclusiu inclou els logos dels 17 ODS en una ona colorista de 260 m que mostra llegendes amb l'explicació de cadascun.
Aquest congrés, que va complir totes les expectatives, va servir d'estímul per a propiciar que en les polítiques públiques el disseny tinga un paper rellevant, des de la perspectiva del rigor i del bon criteri en la seua aplicació. També es van aportar solucions en l'ús de mètodes i enfocaments de disseny per a abordar desafiaments socials o polítics i la integració de diferents branques del disseny en les polítiques públiques i privades, amb el focus posat en les persones, la sostenibilitat i la inclusió.

4. Curiositats