
El encuentro de AECOC sienta las bases contra la crisis
Baix el lema Comprendre i Superar la crisi AECOC (Associació Espanyola de Codificació Comercial) ha reunit més de mil directius de la indústria i la distribució alimentària, els que han abordat les noves estratègies contra la crisi econòmica. Després de 23...
Baix el lema Comprendre i Superar la crisi AECOC (Associació Espanyola de Codificació Comercial) ha reunit més de mil directius de la indústria i la distribució alimentària, els que han abordat les noves estratègies contra la crisi econòmica. Després de 23 edicions, el denominat `Punt de trobada del Gran Consum´ s´ha consolidat com el fòrum ideal per a conéixer les tendències macroeconòmiques que determinen l´evolució del nostre mercat, així com els reptes que han de fer front les companyies per a continuar sent competitives en el seu context econòmic.
Des del punt de vista tècnic el Palau de Congressos va demostrar una vegada més que és un espai totalment versàtil on qualsevol proposta pot dur-se a terme. En esta ocasió un ciclorama ocupava tota la superfície de l´auditori principal que incorporava un sistema de multiprojeccions frontal (tipus watch out) combinat amb una il·luminació de leds posterior, elements que van proporcionar un resultat molt cridaner visualment.
Al finalitzar el congrés vam poder parlar amb el president d´AECOC , Juan José Guibelalde, qui ens feia una valoració sobre l´encontre.
– És la tercera vegada que celebren el congrés a València, la segona en estes instal·lacions. Quin significat té fer-lo de nou a València?
La Comunitat Valenciana és la tercera major comunitat amb associats a AECOC, un poc més de 3.000 i pràcticament amb el mateix nombre que Madrid. Eixa és una de les raons per les quals estar present en esta regió es convertix en prioritat per a nosaltres. A més, Juan Roig, el president de Mercadona, és un dels artífexs de l´impuls d´esta associació des de l´any 1982. Ha sigut vicepresident, president i actualment és el president d´honor d´AECOC i aquesta és la seua regió.
També és significatiu perqué València ens oferix molt. Bona logística, bones connexions, hotels i, com no podia ser de cap altra manera, este Palau de Congressos.
– En eixe sentit AECOC és un dels habituals del Palau, ja que la secció de Fruites i Hortalisses celebra ací la seua trobada anual. Han trobat en nosaltres l´aliat per a la celebració de les seues reunions?
Efectivament, hem vingut ja en nombroses ocasions i sabem que en este lloc una reunió com les nostres eixirà bé, l´experiència està garantida i els resultats també i no podem improvisar. És un espai que ens oferix les instal·lacions adequades per a les nostres reunions
– Potser si preguntem al carrer, nombroses persones desconeixen que és AECOC, però el seu treball és molt important. Quin és el valor que aporten a la societat?
És cert, AECOC és una gran desconeguda, però això ocorre perquè és una associació que treballa cap a dins, en la busca de processos més eficients per a les organitzacions dels nostres associats dels que es beneficia posteriorment la societat. No obstant això, els associats són els que aporten el 20 % del PIB nacional i som una de les majors organitzacions empresarials a nivell nacional. Vam ser els introductors del codi de barres en a l´any 77, però ara treballem en un altre sentit per a aportar valor als associats i la nostra reunió anual, on s´exposen tendències i visions actuals de la societat i del consum, formen part d´eixa creació de valor.
– Entrant ja en els temes relacionats amb la , Quines conclusions es podrien traure de la trobada? S´han complit les seues expectatives i ha eixit més optimista que quan va arribar?
Des d´AECOC hem fet un gest important per a assentar les bases en el mitjà i llarg termini. Portar a prop de 1.200 persones fins ací i concentrar-les en este punt de trobada ha suposat demostrar la nostra vocació de superació i que tots els que estan participant han superat els temors de la crisi i han vingut fins ací per a manifestar que eixirem d´esta situació.
Es poden traure per tant conclusions positives de la trobada, que a més ha comptat amb uns grans ponents, tant associats com experts externs, que han permés que fóra una de les reunions més atractives que hem tingut. A més, la nostra reunió anual servix perquè nostres associats es vegen de nou cada any, la qual cosa també és un fet que garantix l´èxit.
– En una de les ponències, l´analista Carlos Rodriguez Braun, parlava que sí que eixirem de la crisi, però que estes situacions hem d´aprendre a detectar-les quan s´estan forjant, ell explicava que a l´unflar-se la bambolla i no al punxar-se, no hem sabut ser previsors?
Des del meu punt de vista, els empresaris, la societat, les autoritats, tots, no hem volgut vore res. Com Deia Juan Roig en la intervenció inaugural, ens consideràvem tots rics i no podíem empobrir-nos. Com sempre es diu, hem d´aprendre d´estes situacions perquè quan es tornen a repetir, podem comptar amb les claus adequades a temps per a resoldre-les en el menor temps possible.
– El filòsof Gilles Lipovetsky ha aprofundit en la seua teoria del `hiperconsumisme´. Ell assenyala que hem passat de l´abundància, a l´hiperconsum i potser tot açò ens ha portat a una situació en què la societat està relativament frustrada perquè les circumstàncies econòmiques no li permeten autorrealitzar-se en eixe hiperconsum, segons ell, fomentat en part per les pròpies marques. Tindrien les empreses també que fer una certa autocrítica?
Tots hem de fer autocrítica. Empresaris, polítics, la banca, els pares de família, els sindicats, els universitaris ? Vivim en una societat que ens oferix tot, a l´abast de la nostra mà i tots hem buscat el segon cotxe, una hipoteca i inclús una segona residència, …? Tot pareixia a l´abast de la nostra mà i ara hem de posar els peus en terra.
– Finalment, el lema del congrés era molt significatiu de la situació actual: `Comprende i Superar la crisi´. Ha fallat la comprensió per a poder parlar de superació?
No, jo no crec que haja fallat, sinó que ha arribat tard i açò ens de servir de referència. Sobre els cicles econòmics hi ha molt escrit i el cicle de creixement ha durat uns 15 anys, més prolongat del que fins ara havia ocorregut, una cosa que ha provocat que hi haja gent que mai haja viscut una crisi en el seu entorn. Sabem que es va a eixir d´esta crisi i en la trobada s´han donat pistes, els més optimistes situen cap a mitjan o finals de 2010 el canvi de cicle, mentres que hi ha altres que ho deixen un poc més lluny, en el 2011. No obstant això tots consideren que no tornarem a viure un altre cicle de bonança econòmica tan prolongat.
AECOC és una de les majors associacions empresarials a Espanya i l´única que reunix fabricants i distribuïdors per a treballar conjuntament i aportar valor al consumidor. Compta amb 24.580 associats dels quals facturen 180.000 milions d´euros que representen el 20% del PIB nacional. L´any 1977 AECOC va ser l´organització encarregada de la introducció a Espanya del codi de barres, necessari en l´actualitat en qualsevol producte que es venga en els canals de gran consum.