Published On: 18 de juny de 2024Categories: Destacada, Sostenibilitat

Celebrem el Dia de la Gastronomia Sostenible

El projecte MagNuS fomenta la sostenibilitat alimentària en el turisme MICE

El 18 de juny és un dia especial en les agendes, ja que se celebra el Dia de la Gastronomia Sostenible. La gastronomia és un art que abasta la preparació de menjars, estils de cuina regionals i els aliments que es consumeixen en un lloc. No obstant això, la sostenibilitat implica considerar no sols la salut humana, sinó també el benestar del planeta i la seua capacitat per a proveir a les generacions futures.

En aquest context, hui reconeixem la gastronomia com una expressió cultural que reflecteix la diversitat global i com una eina clau per a transformar els nostres sistemes alimentaris en models més sostenibles. Aquest reconeixement es manifesta a través del treball col·laboratiu i multidisciplinari del projecte MagNuS (Magnitude, Nutritional value, and Sustainability).

El projecte MagNuS part del compromís i la implicació del Centre Mundial de València per a l’Alimentació Sostenible (CEMAS), la Fundació Lluís Alcanyís de la Universitat de València i el Palau de Congressos de València, per a contribuir, a través de la gastronomia, a la sostenibilitat del turisme, més concretament, del turisme de reunions o turisme MICE.

De la mateixa forma que aquest segment de la indústria turística contribueix a la dinamització de l’economia local, el sector MICE ha de proveir un entorn mediambiental i socialment responsable que assegure el benestar de la nostra comunitat. Amb aquest objectiu, s’ha considerat fonamental vetlar per una correcta nutrició i seguretat alimentària dins de l’activitat congressual del Palau de Congressos, així com realitzar una gestió sostenible avançada per a contribuir a la lluita contra el desaprofitament alimentari com a factor fonamental en les polítiques de turisme sostenible.

El projecte MagNus ha derivat en una investigació que ha sigut publicada en una revista internacional d’alt impacte (1), en la qual s’avalua i aborda el desaprofitament d’aliments durant els esdeveniments en el Palau de Congressos de València, es proporcionen coneixements sobre pràctiques sostenibles en el turisme MICE i es culmina oferint recomanacions per a reduir l’impacte ambiental del desaprofitament alimentari.

A més, el projecte ha tingut altres assoliments destacats. Entre ells, el llibre “REUNINT SABORS: 360º en experiències gastronòmiques mediterrànies”, guardonat amb el prestigiós Gourmand World Cookbook Awards a nivell nacional en 2023, consolidant la imatge de València com un referent en la cultura gastronòmica i sostenible.

A més de les tres entitats promotores, han col·laborat en l’execució del projecte, l’Institut Valencià d’Investigacions Agràries (IVIA), Facultat de Magisteri i Facultat de Farmàcia de la Universitat de València, Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya, Gurmet Servei d’àpats & Esdeveniments i Agència KLIPERDVILA.

Hui, i de manera unànime, reivindiquem el poder de la gastronomia sostenible i destaquem la riquesa de la dieta mediterrània, que considera l’origen dels ingredients, com es cultiven i com arriben als nostres mercats i plats. Com a gest de la nostra sintonia amb el lema, convidem a tots els amants de la gastronomia sostenible a explorar “REUNINT SABORS” i descobrir la riquesa de la cuina mediterrània.

 

(1) Fernandez-Zamudio, M. A., Zarzo, I., Pina, T., Soriano, J. M., & San Onofre, N. (2024). Assessment and Solutions to Food Waste at Congress Events: A Perspective of the MagNuS Project. Foods13(2), 181. https://doi.org/10.3390/foods13020181