Published On: 25 de maig de 2011Categories: Uncategorized

Els reptes oftalmològics del segle XXI

Amb motiu del 26é Congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Ocular i Implantorefractiva, els doctors Juan Francisco Taboada i Ángel Luis Cisneros, presidents del comité organitzador i caps de secció del Nou Hospital LA FE ens conten qual és el panorama actual...

Amb motiu del 26é Congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Ocular i Implantorefractiva, els doctors Juan Francisco Taboada i Ángel Luis Cisneros, presidents del comité organitzador i caps de secció del Nou Hospital LA FE ens conten qual és el panorama actual d´aquesta especialitat i cap a on ´miren´ els professionals quan parlen del futur

Quin lloc ocupa l´oftalmologia en el panorama de la medicina actual?
La salut dels nostres ulls és un aspecte fonamental en el benestar de les persones. Encara que el principal motiu de consulta en oftalmologia és l´ull sec, a Espanya per exemple, un 7% de la població patirà miopia a diferentes nivells i les cataractes afectaran tota la població en major o menor mesura. Quant a la presbícia, hi ha 14.000.000 de pacients afectats, la qual cosa signifiquen 28 milions d´ulls.

Les dos operacions que més es realitzen a nivell mundial són les que incidixen en el cristal·lí i la còrnia i que estan destinades a corregir la presbícia i les cataractes. És molt significatiu que un òrgan tan xicotet com el globus ocular, siga objecte de tal quantitat d´intervencions.

Segons estudis recents, entre el 20 i el 30% de la població espanyola actual patix alguna d´aquestes patologies (miopía, presbícia-vista cansada, cataractes…) Quins són els reptes de l´oftalmologia del segle XXI?
Un dels reptes principals és superar la presbícia (vista cansada) i les cataractes, i ho serà encara més en uns 10-15 anys donades les característiques d´aquestes malalties, que comencen a patir-se entre els 50 i 60 anys, i el progressiu envelliment de la població.
Les tecnologies com el Làser Lasik, de la invenció del qual es complixen 20 anys, han aconseguit ja molt bons resultats en grups punters d´experimentació i creiem que en uns 2 anys moltes de les presbícies, sobretot les de pacients al voltant dels 55 anys, s´estaran corregint amb ell.

Podem afirmar, per tant, que la tecnologia és imprescindible per a l´evolució de l´oftalmologia i la millora dels resultats en el quiròfan?
Sense cap dubte. La inclusió de la robòtica ha sigut fonamental per a l´avanç de les tècniques quirúrgiques. Són molts els experts que col·laboren amb els professionals de l´oftalmologia per a avançar en el benestar dels pacients, que és sempre el nostre objectiu últim. Des de físics a informàtics, la comunicació amb els oftalmòlegs és bidireccional i resultat d´això és la creació de software i hardware que cobrix les necessitats del metge, minimitza el temps que la seua mà opera directament l´ull del pacient, a favor de tecnologies que augmenten la precisió, efectivitat, i les garanties d´èxit. Actualment el percentatge d´èxit de dites intervencions se situa entorn d´un 95%, no sent el 5% restant fracassos, sinó xicotetes molèsties que poden ser solucionades amb una nova intervenció.

Com es presenta la Societat Espanyola de Cirurgia Ocular i Implanto Refractiva en este congrés?
Des de la seua fundació en 1984, SECOIR ha evolucionat moltíssim. Aquest congrés esta caracteritzat per una elevadíssima participació internacional, mostra de la rellevància que la Societat ha adquirit en estos més de 25 anys d´història.
Comptem amb ponents internacionals de 9 països diferents i amb la presència de representants de l´Acadèmia Americana d´Oftalmologia que presentaran les últimes tendències de l´altre costat de l´oceà. Una de les activitats més destacables és la retransmissió, per primera vegada en un congrés de la Societat, d´una operació en directe en 3D des de la Fundación Oftalmológica del Mediterráneo (FOM).

Poder realitzar totes aquestes activitats en una sèu com el Palau de Congressos de València, premiat com a Millor Palau de Congressos del Món, és una profunda satisfacció per als organitzadors, tant per la multifuncionalitat com per la qualitat de les seues instal·lacions i del seu equip humà. A més, van ser els professionals valencians, entre els que es compten el Dr. Menezo i, nosaltres mateixos, els pioners en la correcció de la miopia per mitjà de la inserció de lents intraoculars.