
És imaginable una societat sense cefalees?
En el marc del 17th International Headache Congress 2015, el Palau de Congressos parla amb el Dr. Jose Miguel Láinez, director de la unitat de cefalees de l´Hospital Clínic i Co-presidente del congrés. El Palau de Congressos de València va acollir...
En el marc del 17th International Headache Congress 2015, el Palau de Congressos parla amb el Dr. Jose Miguel Láinez, director de la unitat de cefalees de l´Hospital Clínic i Co-presidente del congrés.
El Palau de Congressos de València va acollir fa prop d´una dècada, el Congrés Europeu de Cefalees, en esta ocasió l´àmbit és mundial i s´esperen aproximadament el doble de participants. De quants països procedixen els especialistes que acudixen al recinte?
Podríem parlar d´uns 1.100 assistents d´entre 30 i 40 països. La major participació correspon a grans països com a EUA, encara que també s´ha registrat molts participants europeus i nacionals.
Revisant el programa de la reunió, ens crida l´atenció l´existència d´accions de formació i networking dirigides especialment a estudiants i jóvens especialistes com un torneig per a triar al millor speaker, un júnior fórum.
Segons la nostra opinió, els jóvens són el futur. Des de l´Associació Internacional de Cefalees ens preocupa moltíssim aconseguir que els jóvens tinguen tant formació bàsica, com a clínica i interés per la investigació. Eixa és la clau: si no formem la gent que està ara començant difícilment açò continuarà bé.
Entre els temes tractats, desitja destacar alguna de les novetats que es presentaran en este congrés?
Hi ha moltes novetats. Per exemple, avanços realitzats en el camp de la clínica amb investigacions sobre anticossos monoclonals i teràpies biològiques, que fins ara no s´utilitzava en este tipus de patologia, i d´altra banda, totes les tècniques de neuromodulación, una sèrie de dispositius elèctrics que permeten reduir l´hiperexcitabilitat del cervell i per tant el dolor.
En relació als últims avanços en tractaments, quin paper juga per exemple, la utilització de la toxina botulínica en el protocol de les cefalees?
No és nou per a nosaltres ja que ja fa més de 15 anys que s´utilitza, al principi només en protocols d´investigació, i és una arma molt bona que permet reduir molt la freqüència dels dolors, la intensitat i el consum de fàrmacs. És una estratègia que funciona prou bé en un percentatge alt de pacients amb migranya crònica que són aquells pacients que tenen dolor diari. No som conscients de com pot d´invalidant arribar a ser una patologia d´este tipus, com ho passa algú que té més de 15 dies al mes de mal de cap.
Com co-president local, com impacta en la ciutat la celebració d´un congrés mundial d´esta magnitud, l´objecte d´estudi de la qual (cefalees, dolor de cabeza…) té a més una importantíssima dimensió social? És imaginable una societat sense cefalees?
És bo en tots els aspectes. D´una banda, portem gent que consumix recursos i servicis de la ciutat; gent que ocupa el nostre palau de congressos, i sobretot, portem gent que després són ambaixadors de la nostra ciutat. Se´n van satisfets. Pel que estem percebent per part dels assistents és que hi ha molt bones sensacions, i estes persones després portaran a altres de vacacions i invitaran a tercers a vindre.
En referència a una societat sense cefalees. Desgraciadament no. És un aspecte que depén de la genètica i encara que s´estan fent molts avanços en este sentit, encara no som capaços de canviar-la. I a més serà difícil perquè no és una malaltia que depenga d´un sol gen.
Com contribuïx el palau de congressos en la consecució d´estes grans reunions a València?
Jo no tinc cap dubte de la contribució del palau de congressos. Portem organitzant esdeveniments en ell durant molt de temps i els assistents sempre se n´han anat molt satisfets. És, sens dubte, una dels factors que ens ajuda a vendre la ciutat com a destí de congressos.