Published On: 1 de maig de 2008Categories: Uncategorized

Hipertensió, l´epidèmia silenciosa

Més de 4.000 congressistes van assistir el passat mes d´abril a la 13a reunió de la Societat Espanyola d´Hipertensió-Lliga Espanyola contra la Lluita de la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), realitzada al Palau de Congressos de València. Els organitzadors de la...

Més de 4.000 congressistes van assistir el passat mes d´abril a la 13a reunió de la Societat Espanyola d´Hipertensió-Lliga Espanyola contra la Lluita de la Hipertensió Arterial (SEH-LELHA), realitzada al Palau de Congressos de València. Els organitzadors de la trobada han desenvolupat un programa de marcat caràcter multidisciplinari. Una de les línies del congrés ha consistit a plantejar el tractament de la hipertensió arterial des d´un enfocament global dels factors de risc cardiovasculars.

Durant quatre dies, més de 200 especialistes en diferents àmbits mèdics relacionats amb la hipertensió van exposar els últims descobriments i tendències en aquest camp. Totes les àrees mèdiques que aborden les patologies que formen el risc cardiovascular han tingut presència en aquesta trobada: hipertensió, atenció primària, cardiologia, medicina interna, endocrinologia, neurologia i nefrologia.

La hipertensió arterial és un problema de salut de primer ordre degut a la seua magnitud. No obstant això, constitueix el factor de risc vascular modificable més freqüent entre les afeccions de la malaltia vascular. En termes econòmics, la hipertensió costa als espanyols 1.200 milions d´euros, 480 per diagnòstic, tractament i ingrés hospitalari i 721 en costs relacionats amb baixes, pèrdues de productivitat i invalidesa.

Un 30% de la població pateix hipertensió La Comunitat Valenciana presenta un índex d´hipertensos dels més alts d´Espanya: un 30% de la població, taxa semblant a la d´altres autonomies com Andalusia, Balears i Canàries, totes aquestes al capdavant en els índexs de mortalitat per aquesta causa. Una de les principals eines per a reduir aquestes taxes és la lluita contra l´obesitat, cada vegada més comuna en la nostra societat, fins i tot entre els adolescents: un de cada quatre presenta obesitat o sobrepés.

Un estudi elaborat per SEH-LELHA presentat en la reunió posa de manifest que quasi la meitat dels hipertensos valencians tenen obesitat abdominal i/o excés de colesterol i triglicèrids, que el 20% són diabètics i que el 19% són fumadors.

Aquesta epidèmia silenciosa `tal com la denomina l´OMS, ja que no causa símptomes´ ocasiona greus trastorns: trombosis, hemorràgies cerebrals, insuficiència renal i alteracions vasculars.

Segons els especialistes, una de cada quatre morts que es produeix en països desenvolupats es deu a un procés cardiovascular.

El problema va en augment Lluny de remetre, les xifres d´hipertensió cotitzen a l´alça. Les previsions són esgarrifoses: el 2025 la meitat dels adults dels països desenvolupats seran hipertensos. Per a llavors, la hipertensió s´haurà convertit en una epidèmia de dimensions planetàries si no s´articulen severes mesures de control.

Amb aquest objectiu, la SEH-LELHA està ultimant un informe elaborat en col·laboració amb 20 entitats científiques titulat Declaració sobre estratègies de futur en política sanitària per a previndre i controlar la pressió arterial. El document persegueix posar en marxa un pla sanitari global, que només pot tindre èxit si autoritats sanitàries, professionals mèdics, pacients i població en general van tots en la mateixa direcció.

L´informe arreplega quatre grans idees: control de la hipertensió en els processos assistencials, potenciar l´autonomia dels professionals en la prevenció i el control de la hipertensió, millorar el compliment terapèutic del pacient i quantificar de manera eficient el pretés estalvi econòmic que aquesta estratègia suposaria.