Published On: 1 de abril de 2007Categories: Sense categoritzar

José Balaguer

Quins han estat els majors èxits de l´associació en aquests vint-i-cinc anys? Podria citar diversos objectius complits: la millora en els aspectes relacionats amb l´eliminació de barreres arquitectòniques als edificis o la innovació en els mitjans de transport...

Quins han estat els majors èxits de l´associació en aquests vint-i-cinc anys?

Podria citar diversos objectius complits: la millora en els aspectes relacionats amb l´eliminació de barreres arquitectòniques als edificis o la innovació en els mitjans de transport adaptats, la creació de llocs de treball per a les persones que es desplacen en cadira de rodes i, sobretot, haver aconseguit mentalitzar la societat que existim. En tots aquests aspectes s´ha avançat moltíssim. Recordo que, quan vaig tindre l´accident que em deixà en cadira de rodes, ja fa 35 anys, el més normal era eixir al carrer i escoltar frases com ara «pobre xic». Afortunadament, les coses han canviat molt durant tot aquest temps. La societat està molt mentalitzada i molt informada i aquesta és una de les labors que hem intentat complir desdel principi: aconseguir ser iguals a qualsevol altre ciutadà, passar inadvertits. Ara la gen t està més sensibilitzada, i qualsevol persona és conscient que li pot passar: el 70% dels lesionats medul·lars ho són per culpa d´accidents de trànsit.

Quines han estat les activitats que han dut a terme per a aconseguir els seus objectius?

Cada any ens reunim en un congrés, una manera molt enriquidora de posar en comú informació, consells, etc. Per a nosaltres és molt important, ja que podem compartir les nostres inquietuds. També comptem amb un programa d´atenció psicosocial, a través del qual a tenem la gent amb més dificultats; un programa d´ajuda personal i vida autònoma; i una furgoneta adaptada per a poder fer algun viatge, que, a més, està a la disposició de tots els que la necessiten. A l´Hospital La Fe, cada dos mesos, fem xerrades orientades a oferir informació a les persones ingressades i al públic en general.

Quin suport han rebut de l´Administració?

El govern valencià està molt abocat amb ASPAYM.

Hui mateix, al congrés, el director general de Qualitat i Atenció al Pacient ha anunciat la posada en marxa d´un programa de rehabilitació i manteniment per als associats que ho necessiten. De la mà de la Conselleria de Sanitat hem aconseguit moltes coses, sempre ens han donat suport. Possiblement, un dels temes més importants que compartim actualment amb el govern, en aquest cas amb l´Ajuntament de València, és el de construir un edifici de pisos tutelats, una residència i un centre de dia en uns solars que ens va cedir l´Ajuntament ja fa anys.

Tenen en compte l´accessibilitat dels edificis a l´hora d´escollir el lloc on han de celebrar els seus actes?

Si en algun edifici hi ha barreres arquitectòniques importants, de sistim directament, no hi celebrem els nostres actes. El més important de tot és que, en l´arquitectura, l´accessibilitat cada vegada es treballa més. Hi ha llocs als quals hem anat assíduament, i, gràcies a això, hem aconseguit que s´ adaptaren, que posaren ascensors, etc. Han millorat les seues instal·lacions per a fer-les accessibles. Un bon exemple d´això és el Palau de Congressos, on l´accessibilitat és total, des del moment de la seua construcció. D´altra banda, les administracions públiques es preocupen cada volta més per la nostra problemàtica i promouen tot aquest tipus de millores als edificis. Queda molta cosa per fer, però nosaltres volem que la nostra vida siga el més normal possible, així que no pararem de reivindicar tot el que considerem que és necessari per a aconseguir-ho.