Published On: 1 de octubre de 2008Categories: Uncategorized

L´esport d´alta competició no és sa

Quines són les activitats i els objectius de la Societat Espanyola del Genoll? Els objectius són promocionar i aprofundir en l´estudi de la patologia i les malalties del genoll. La patologia d´aquesta articulació és la més freqüent dins de la traumatologia, i...

Quines són les activitats i els objectius de la Societat Espanyola del Genoll?

Els objectius són promocionar i aprofundir en l´estudi de la patologia i les malalties del genoll.

La patologia d´aquesta articulació és la més freqüent dins de la traumatologia, i no només pel que fa a lesions esportives, que són les que més veiem a través dels mitjans. Hi ha un altre apartat enorme que engloba les lesions degeneratives.

Quan ets jove i practiques esport tens lesions per l´activitat que fas, i amb el pas del temps apareixen patologies degeneratives i deformatives del genoll.

El capítol dedicat a les pròtesis és també molt important per l´elevat nombre d´implantacions que se´n fan, per l´import econòmic i per tractarse d´una cirurgia amb transcendència elevada.

Una altra part del congrés se centra en la patologia accidental, que es produeix no només per accidents de trànsit, sinó també per patologies laborals.

Què espera del congrés que ara comença, després de deu anys sense cap reunió científica d´aquesta disciplina a València?

Des del punt de vista científic, ens interessa una posada en comú, una actualització. Des de l´organització estic molt satisfet que un grup de professionals de diversos hospitals de València haja treballat amb tanta il·lusió. També estem un poc «venent» València. Sabem que és un punt de trobada, que a la gent li agrada València, que està preciosa, de moda, la gent s´hi troba molt còmoda.

Fa deu anys que organitzem un congrés d´artroscòpia i ara tornem a convocar especialistes de tot Espanya.

«València està de moda i per això tornem a convocar especialistes de tot Espanya»

Han canviat molt les pròtesis de genoll durant els últims anys?

Els dissenys s´han estandarditzat bastant. No hi ha novetats revolucionàries. Des de fa uns quants anys els principis biomecànics estan bastant estandarditzats. S´investiga en pròtesis que no se solten ni es desgasten per mitjà de l´estudi de materials i models que reduïsquen la fricció, que milloren la funcionalitat i permeten perviure més temps. Els models actuals ofereixen supervivències molt llargues, la qual cosa ens beneficia, perquè el problema del recanvi de la pròtesi és complex.

I ningú no vol estar coix, la gent vol qualitat de vida. Per norma general, qui té un problema d´artrosi que limita la seua qualitat de vida vol millorar.

Quins són els centres de referència a Espanya en tractament del genoll?

A València, el nivell és molt alt i no tenim res a envejar a la resta d´Espanya. A València es pot solucionar qualsevol problema de genoll. El que he buscat és que tots els qui formen part del comité organitzador foren persones que treballen en genoll en tots els nostres centres: el Peset, La Fe, el General, el Clínic, l´Arnau de Vilanova, l´Hospital d´Alzira i mútues laborals. Són tots els que estan, però no estan tots els que són.

Què pot fer una persona per previndre lesions al genoll?

Per a previndre cal tindre uns hàbits de vida saludable: control del pes, exercici moderat, cures posturals, que la gent que treballa dreta faça moviments adequats per a carregar i descarregar.

I fer-t´ho mirar quan tens el primer dolor i no esperar durant tot un any. L´esport d´alta competició no és sa. No hi ha esportistes d´alta competició que tinguen més qualitat de vida que una persona normal.

Quin segment de la població està més exposat a les patologies relacionades amb el genoll?

Tots. La gent jove està exposada a les lesions traumàtiques produïdes per l´esport o el trànsit.

Els adults, per la seua activitat laboral. I després van arribant els problemes degeneratius o de desgast. Hi ha un percentatge important de població masculina i femenina de més de 60 anys.

Les dones comencen abans amb els problemes, perquè fan una vida més sedentària.

Quin esport té més prevalença de lesions de genoll?

Tots els que suposen fre i canvi de direcció. El típic és el futbol, amb 1,5 milions de federats a tot Espanya, encara que també els de salt, com ara el bàsquet. En el futbol americà i en el rugbi apareix el traumatisme directe quan un altre jugador et cau damunt del genoll. I en l´esquí, per motius obvis.