Published On: 1 de abril de 2006Categories: Sense categoritzar

V Fòrum de l´Aliança Mundial
de les Ciutats contra la Pobresa

Amb motiu del V Fòrum de l´Aliança Mundial de les Ciutats contra la Pobresa, 300 delegacions dels 49 països menys desenvolupats del planeta reuniren durant tres dies més de mil persones al Palau de Congressos de València. El Fòrum, organitzat pel Programa de les...

Amb motiu del V Fòrum de l´Aliança Mundial de les Ciutats contra la Pobresa, 300 delegacions dels 49 països menys desenvolupats del planeta reuniren durant tres dies més de mil persones al Palau de Congressos de València. El Fòrum, organitzat pel Programa de les Nacions Unides per al Desenvolupament (PNUD), l´Ajuntament de València i la Generalitat Valenciana, va ser inaugurat el 29 de març per la secretària d´Estat per a la Cooperació Internacional, Leire Pajín, el president de la Generalitat, Francisco Camps, l´alcaldessa de València, Rita Barberà, i Mohand Cherifi, coordinador de l´Aliança Mundial de les Ciutats contra la Pobresa.

En aquesta trobada estigueren presents, entre altres personalitats, el Premi Príncep d´Astúries de la Concòrdia 1998, Nicolás Castellanos, i la Premi Nobel de la Pau 2003, Shirin Ebadi. El divendres 31 de març la reina Sofia va ser l´encarregada de clausurar el V Fòrum.

Amb motiu de la fi del Primer Decenni Mundial en la Lluita contra la Pobresa 1996- 2006, decretat pel secretari general de les Nacions Unides, Koffi Annan, el congrés va analitzar la cooperació internacional i l´ajuda al desenvolupament en l´àmbit de la lluita contra la pobresa urbana. Al llarg dels tres dies de duració, es van realitzar tallers sobre la lluita contra la pobresa, visites a projectes socials que es fan a les ciutats de València, Alacant i Castelló, presentacions dels informes dels tallers prevists i concursos solidaris per a la participació dels ciutadans.

Alguns dels participants en aquest fòrum, com Franco Jimmy Torres, gerent de l´Agència de Desenvolupament Local de Nariño (Colombia), assenyalaren que «sens dubte, aquest fòrum ens permet intercanviar experiències i lliçons apreses en uns altres territoris i, d´aquesta forma, millorar les nostres pràctiques». Torres assegura que el tema de la pobresa no és fàcil i que «és un debat mundial, però sabem que les solucions estan més a prop del que creiem: estan a les localitats on hi ha persones disposades a donar solució a aquests problemes.

Els governs deuen saber que és en el territori on es gesta el desenvolupament humà integral, i les pràctiques que els territoris prenguen en consideració són les que aconseguiran que la pobresa global disminuïsca.

El que no pot ser és des de Nova York fer coses per a eradicar la pobresa si a les localitats no hi ha projectes».