Published On: 1 de Juliol de 2010Categories: Sense categoritzar

El Palau de Congressos celebra el seu dotzé aniversari

En dotze anys el Palau de Congressos de València ha passat de ser un edifici que tractava de fer-se un lloc al mercat de reunions, a ser un dels recintes referents en el turisme congresual a nivell nacional i internacional. A més s´ha convertit en una de les...

En dotze anys el Palau de Congressos de València ha passat de ser un edifici que tractava de fer-se un lloc al mercat de reunions, a ser un dels recintes referents en el turisme congresual a nivell nacional i internacional. A més s´ha convertit en una de les peces fonamentals per a la transformació de València en una ciutat moderna i cosmopolita.

Des de la seua inauguració el 2 de juliol de 1998, l´edifici dissenyat per Norman Foster ha aconseguit albergar més d´1.900 esdeveniments, que 1,3 milions de persones passaren per les seues instal·lacions i generar un impacte econòmic en la ciutat superior als 600 milions d´euros.

Durant este temps hem aprés sobre medicina, arquitectura, economia, disfrutat de grans concerts i viscut la realitat de voluntaris o les víctimes del terrorisme, esdeveniments que a més han permés rebre a personalitats de tots els camps, generant una important repercussió en els mitjans de comunicació i permetent que gent de tot el món conega on estem.

La intensa activitat del Palau ha permés que València siga, segons ICCA (Associació Internacional de Congressos i Convencions), la ciutat europea amb un major creixement en el nombre de congressos celebrats durant este període.

El conseller director-gerent del Palau de Congressos de València, José Salinas, ha destacat que “la importància de comptar amb un recinte com el Palau ha permés posar a València en el mapa, no sols per al turisme tradicional sinó per al turisme de reunions, el qual genera un impacte econòmic molt elevat sobre la ciutat, permetent amb això contribuir a la millora i ampliació de les seues infraestructures”.

El recinte és l´essència de la modernitat d´una nova ciutat que s´obria al món a finals del segle passat i feia un pas de gegant amb la inauguració del Palau de Congressos de València, erigint-se com el primer gran lloc de la capital del Túria per a la realització de grans esdeveniments. La seua obertura significava també dinamitzar un dels principals accessos de la ciutat, liderant el desenrotllament urbanístic de la zona Nord-oest, convertint-se en el catalitzador de la ràpida i intensa transformació succeïda en els seus voltants amb la progressiva obertura d´hotels, comerços i edificis d´oficines i vivendes en els últims anys.

Dos elements són fonamentals a l´hora de traçar la història del Palau, la seua aposta per la sostenibilitat i la seua autosuficiència econòmica. En este sentit sorgix el projecte ECO amb què es pretén atraure fins al recinte la celebració d´esdeveniments sostenibles en les nostres instal·lacions, però que a més incorpora un sèrie d´actuacions, com la transformació realitzada en la coberta de l´edifici amb la incorporació d´una instal·lació fotovoltaica única, que tenen com a objectiu respectar el medi ambient i que han permés reduir el consum en un milió de kwh a l´any i generar un estalvi anual de 250.000 euros.

De l´apartat econòmic és destacable que el Palau haja aconseguit una posició privilegiada en el mercat internacional de forma autònoma, gràcies a una autosuficiència pressupostària que li permet estar en l´avantguarda tecnològica i consolidar les polítiques de gestió implantades, les quals li servixen per a funcionar exclusivament amb els recursos que genera a més d´haver-li permés reinvertir més de 8 milions d´euros en millores en les seues pròpies instal·lacions i equipaments.

Entre les fites més significatives es poden destacar els diferents reconeixements obtinguts com el del Royal Institute of British Architechs (RIBA) en 1999, com a millor Edifici Europeu, el premi OPC atorgat per la Federació Espanyola d´Empreses Organitzadores Professionals de Congressos i la seua elecció com tercer millor Palau de Congressos del món, guardó que atorga l´AIPC (Associació Internacional de Palacios de Congressos).

Paral·lelament el Palau també ha traçat un compromís continu per la qualitat, comptant en l´actualitat amb el Segell d´Excel·lència 400+ atorgat per la Fundació Europea per a la Gestió de la Qualitat (EFQM), el qual s´unix al Sistema Integrat de Qualitat ISO 9001 i ISO 14001, i que junt amb la Q de Qualitat Turística i, la recentment obtinguda, UNE  216301:2007 de sistemes de Gestió Energètica, el convertixen en un recinte líder a nivell europeu en matèria de qualitat.