Published On: 12 de març de 2021|

El Palau de Congressos rep l’Etiqueta Digital de Turisme Sostenible i la certificació d’AENOR a la seua petjada de carboni

'València segura, sostenible, sostenible i saludable', valors per a la reactivació del turisme de reunions

El Palau de Congressos de València ha acollit hui un esdeveniment híbrid –presencial i en línia-, orientat al sector turístic de València, en el qual s’ha posat de manifest l’esforç conjunt, de les administracions públiques i el sector privat, per presentar la ciutat com un destí segur, sostenible i saludable, valors prioritaris per a la reactivació de l’activitat turística, especialment del turisme MICE. En l’esdeveniment s’ha fet lliurament al Palau de Congressos de l’Etiqueta Digital de Turisme Sostenible i la certificació d’AENOR a la seua petjada de carboni.

L’esdeveniment, en el qual s’ha entregat la primera Etiqueta Digital de Turisme Sostenible a una entitat turística, ha sigut inaugurat per la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, el regidor de Turisme, Emiliano Garcia, i el secretari Autonòmic de Turisme, Francesc Colomer.

En la inauguració, la vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, ha agraït els esforços del sector turístic, que ens permet “tornar-nos a trobar, adaptant-nos a la nova realitat, en un esdeveniment híbrid i amb estrictes mesures de seguretat”, i ha destacat “la fortalesa, el compromís i la resiliència del sector turístic de la ciutat de València”.

“Hui vam mostrar ací el compromís de l’administració pública i el sector privat, que treballa conjuntament per garantir la competitivitat del turisme. I sabem que esta competitivitat passa per garantir un entorn segur, saludable i sostenible tant per als visitants com per a la pròpia indústria” ha destacat la vicealcaldessa.

“La col·laboració pública i privada ens permet avançar com a ciutat en els reptes als quals ens enfrontem en matèria climàtica. Ens ha permés ser la primera ciutat a certificar la petjada de carboni de l’activitat turística, iniciativa a la qual també s’ha sumat el Palau de Congressos, i iniciar un projecte pilot de dispositius intel·ligents per a conéixer, en temps real, la informació sobre sostenibilitat, seguretat i salut dels nostres esdeveniments. Tecnologia aplicada al turisme que ens posa a l’avantguarda en transparència i gestió turística” ha conclòs Gómez.

Així mateix, després del lliurament de tots dos reconeixements, ha tingut lloc una taula redona d’experts amb llarga trajectòria en l’organització d’esdeveniments vinculats a la ciutat de València. Així, Jose Mª Bonmatí, director general d’AECOC; Rafael Espartero García, Secretari d’Organització UGT Confederal; Corinna Heilmann, representant de la World Design Capital València 2022; i Paco Borao, de la Societat Esportiva Correcaminos/Marató València Trinidad Alfonso EDP, han analitzat les tendències i reptes als quals s’enfronten empreses i ciutats en l’organització d’esdeveniments. La taula ha sigut moderada per Eric Mottard, director general de Grup Eventoplus.

Destí neutre en carboni

Després de convertir-se València en la primera ciutat del món a calcular i certificar la petjada de carboni de la seua activitat turística, arranca la segona fase del projecte impulsat per Visit València i Global Omnium per a transformar la ciutat en un destí neutre en carboni. Així, durant el mes de febrer, s’ha calculat i verificat per part d’AENOR la petjada de carboni del Palau de Congressos, convertint-se en la primera instal·lació turística a dur-lo a terme.

Emiliano García, regidor del Turisme de l’Ajuntament de València i president del Palau de Congressos, s’ha mostrat molt satisfet i ha posat de manifest que “València només serà un destí neutre en carboni si les empreses i entitats del sector turístic s’impliquen en el projecte. Tenim un repte per davant, ser capaços d’impulsar aquesta transformació i projectar la imatge conjunta de destí sostenible, segur i saludable”.

“La sostenibilitat de sector turístic, i l’avanç en matèria de *ODS, és imprescindible perquè la recuperació de l’activitat turística de València siga motor de desenvolupament per a la societat valenciana i el nostre model econòmic” ha afirmat el regidor.

A més, junt a la certificació d’AENOR, s’ha presentat l’Etiqueta Digital de Turisme Sostenible que pretén ser la primera d’una xarxa de dispositius intel·ligents, situats en les infraestructures turístiques, que aporten dades en temps real sobre sostenibilitat, seguretat i salut de la infraestructura en qüestió. El mesurament es detalla fins a tal punt que és possible identificar l’impacte de cada activitat, esdeveniment o congrés que aculla la instal·lació.

Estes etiquetes intel·ligents porten incorporat un xip que recull la informació i la transmeten al públic a través d’una aplicació mòbil. Gràcies a aquesta tecnologia, desenvolupada per Global Omnium, es podran comunicar veraçment els esforços per la sostenibilitat i la mitigació del canvi climàtic que desenvolupen les empreses turístiques, les dades podran ser certificats i es podran dissenyar plans per a la reducció i compensació de la petjada de carboni.