Published On: 1 de octubre de 2008Categories: Uncategorized

Àfrica, en el punt de mira

Les ciutats de València i St. Louis (EUA) lideren un projecte per a ajudar a curar les malalties del sistema nerviós central que pateixen els xiquets a l´est d´Àfrica. Entre elles, hi ha la hidrocefàlia, que només a Kenya afecta cada any 2.000 xiquets, dels...

Les ciutats de València i St. Louis (EUA) lideren un projecte per a ajudar a curar les malalties del sistema nerviós central que pateixen els xiquets a l´est d´Àfrica. Entre elles, hi ha la hidrocefàlia, que només a Kenya afecta cada any 2.000 xiquets, dels quals actualment només se´n poden tractar 400.

Es tracta d´una malaltia fàcilment curable en qualsevol hospital dels països desenvolupats, però que a l´Àfrica representa un dels problemes més comuns entre els xiquets, amb una incidència en el conjunt del continent que es dispara fins als 14.000 casos per any.

El projecte inclou l´entrenament de metges en l´especialitat d´endoscòpia i la formació de neurocirurgians. Paul H. Young i Mahmood Qureshi treballen, des de St. Louis i Kenya, respectivament, en la implantació del programa i la recerca de recursos. Entre els objectius del programa figura establir el concepte de neuroendoscòpia mòbil, prosseguir amb la tasca de formació dels futurs neurocirurgians i proveir, almenys, d´un aparell de neuroendoscòpia portàtil a cada país de l´est d´Àfrica, en especial Etiòpia, Kenya, Tanzània i Uganda.

Amb el nom de St. Louis-Valencia Misión Program, el programa té el suport de la fundació americana FIENS i la fundació espanyola NED, i tracta de donar respostes eficaces per a una població `la dels xiquets´ que constitueix els pacients més fràgils i indefensos, sobretot en un continent aclaparat per les necessitats, i on només tenen 18 neurocirurgians per a una població de 100 milions d´habitants. Mentrestant, als països desenvolupats, com ara Espanya, la ràtio oscil·la entre 70.000 o 80.000 habitants per neurocirurgià.