Published On: 1 de Juliol de 2006Categories: Uncategorized

Congressos mèdics

El Palau de Congressos de València ha acollit durant els mesos d´abril, maig i juny diversos congressos mèdics de gran interés. El primer d´aquests, celebrat el passat 24 d´abril, va ser el VIII Congrés Europeu de l´EHF (European Headache Federation) que va...

El Palau de Congressos de València ha acollit durant els mesos d´abril, maig i juny diversos congressos mèdics de gran interés. El primer d´aquests, celebrat el passat 24 d´abril, va ser el VIII Congrés Europeu de l´EHF (European Headache Federation) que va reunir experts mèdics, organitzacions internacionals i un nodrit nombre de pacients de tota Espanya juntament amb representants d´associacions de pacients d´altres països. Durant el congrés s´abordaren temes tan importants com el motiu o les possibles cures de la cefalàlgia, l´abús dels analgèsics com a causa o conseqüència de la seua cronificació, etc. Aquest mal, que constitueix un problema de salut de gran importància, fa que sols a la Unió Europea 640.000 persones no puguen realitzar normalment les seues activitats. A Espanya, més de tres milions de persones pateixen migranya, la qual cosa repercuteix considerablement en la qualitat de vida dels qui la sofreixen i origina elevades pèrdues econòmiques com a conseqüència de les baixes laborals que precisen els pacients.

Diagnosticar el mal a temps i començar a tractar-lo des del començament és clau per a evitar la progressió de la malaltia. «Hui sabem que la reducció del nombre de crisis de forma precoç condiciona un millor pronòstic del quadre migranyós» explicà el doctor José Miguel Láinez, president de la Federació Europea de Cefalàlgies i del comité organitzador del congrés, en el marc del VIII Congrés de l´EHF. El doctor Láinez va manifestar en aquestes jornades que «el nostre objectiu és reunir totes les persones que es dediquen a la investigació i el tractament del mal de cap de manera específica al llarg d´Europa, per a discutir els temes que són més debatuts en la gestió d´aquests problemes». Els mals hàbits de la societat occidental i la falta d´oci influeixen, segons Láinez, en les migranyes. És més, el doctor assegurà que els últims estudis europeus indiquen que hi ha un canvi en la prevalença. «Fa dotze anys, un 75% de les persones en patia algun episodi al llarg de la vida i les últimes dades indiquen que aquest percentatge ha augmental fins el 87%».

Un altre congrés mèdic va ser el que va celebrar la Societat Espanyola de Reumatologia (SER). Aquest esdeveniment, que tingué lloc el passat 22 de maig, tractà els aspectes més rellevants de l´especialitat i els nous avanços en teràpies biològiques per a malalties tan importants com l´artritis reumatoide, la síndrome de Sjögren, etc. Durant el XXXII Congrés de la SER es va informar que pràcticament la meitat de la població acusa alguna malaltia reumàtica aguda o crònica. Aquestes malalties són la primera causa d´invalidesa permanent i la tercera d´incapacitat temporal transitòria.

Són les responsables de la major incapacitat als països occidentals i el seu cost assistencial i social és més elevat que el de qualsevol altre grup de malalties. Només quant a l´artritis reumatoide, a Espanya es calcula una despesa al voltant dels 1.000 milions d´euros a l´any.

També va resultar molt interessant el Congrés de l´Associació Espanyola de Pediatria, que va tindre lloc l´1 de juny. Experts en pediatria van debatre durant tres dies els nous avanços en aquest camp, en una trobada que pot considerar-se la més important que se celebra al nostre país. El congrés va reunir destacats experts nacionals i internacionals.

Així mateix, va tractar al voltant de 60 aspectes d´actualitat relatius a la pediatria com els trastorns de l´adolescent, la violència a les escoles, el sobrepés, l´atenció a l´immigrant, l´antibioteràpia o la vacunació.

En aquestes jornades va participar Payasospital, una associació no lucrativa que desenvolupa de forma contínua programes d´intervenció dins dels serveis pediàtrics dels hospitals valencians. Un grup de pallassos professionals formats específicament en el medi hospitalari treballa en estreta col·laboració amb l´equip assistencial del centre i realitza actuacions adaptades per a cada xiquet i cada situació. D´altra banda, del 14 al 17 de juny, el Palau de Congressos va acollir el XIII Congrés Nacional i VII Internacional de la Medicina General Espanyola.

Entre altres coses, va servir per a comprovar que aproximadament el 53% dels pacients als quals els metges prescriuen antibiòtics incompleix el tractament. La trobada va comptar amb 14 tallers diferents, huit taules de debat, set debats amb experts, tres conferències magistrals, cinc simpòsiums, dos projectes i dos presentacions de llibres.

Altres congressos mèdics celebrats a les instal ·lacions del Palau de Congressos durant els últims tres mesos han estat: el XII Congrés de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica, el XIII Congrés de la Societat Espanyola de Cirurgia Cardiovascular i Perfusionistes i la Reunió de la Societat Espanyola de Sinologia i Patologia Mamària.