
“Les xiquetes o joves investigadores no s’han de posar barreres elles mateixes, que és el que passa moltes vegades. Cal lluitar contra els estereotips”
Entrevistem a la investigadora del Centre d'Investigació Príncep Felip (CIPF) i ambaixadora del Palau, María Jesús Vicent, amb motivo del Dia Internacional de la Dona
LA NOSTRA AMBAIXADORA, MARIA JESÚS VICENT, PERSONATGE DEL MES PER LA SEUA TRAJECTÒRIA COM A DONA CIENTÍFICA
María Jesús Vicent és tot terreny. Té un impecable currículum com a investigadora i com a persona, amb qui tenim el gran honor de treballar braç a braç en la preparació de la 13th International Symposium on Polymer Therapeutics, que aterrarà en el nostre edifici del 23 al 25 de maig d’enguany. No és la primera vegada que compta amb el Palau de Congressos per a celebrar els congressos del seu sector. En 2019, va organitzar amb èxit el 46th Annual Meeting of the Controlled Release Society (CRS), una de les societats científiques internacionals més rellevants en l’alliberament de fàrmacs, que va atraure a més de 1.200 investigadores i investigadors de tot el món.
Durant la seua trajectòria dedicada a la investigació, ha reclamat en més d’una ocasió la igualtat de gènere en l’àmbit científic. Per este motiu, hui, Dia Internacional de la Dona, l’hem nomenada “Personatge del Mes”, i li hem preguntat sobre la igualtat en el sector de la investigació.
Per a Vicent “les xiquetes o joves investigadores no s’han de posar barreres elles mateixes que és el que passa moltes vegades, cal lluitar contra els estereotips. Per a evitar això, és important també que la població jove tinga bons referents femenins perquè se de compte que si té inquietuds i vol portar una carrera científica ho pot aconseguir”.
“Encara que s’ha evolucionat significativament en les últimes dècades i cada vegada la investigació, sobretot biomèdica, compta amb un gran nombre de dones científiques, els llocs de responsabilitat només poden aconseguir-los poques. Hi ha un efecte tisora a mesura que es puja en l’escala de responsabilitat. Hauríem d’arribar a aqueix 50% ideal en alts llocs com a rectores, directores d’empresa o d’universitats, però estem per davall del 30%, per la qual cosa és molt important potenciar la ciència entre les xiquetes i joves”.
Quines accions creus imprescindibles per a fomentar l’interés de les xiquetes i joves per una carrera científica?
“La base està en una molt bona educació, hem d’anar als col·legis i instituts a transmetre que la investigació és necessària per a solucionar molts dels problemes que vivim actualment, no sols per a intentar cobrir les necessitats mèdiques no cobertes sinó en tots els àmbits que ens afecten el nostre dia a dia”.
Actualment en el Centre d’Investigació Príncep Felip coordina a una vintena de persones i la seua labor se centra, especialment, en el desenvolupament de noves teràpies amb nanofármacos, amb aplicacions en càncer metastàsic o en malalties neurodegeneratives. Vicent ha publicat, a més, més d’un centenar d’articles internacionals, així com patents, una d’elles va portar a la creació d’una empresa d’èxit a València, PTS SL, que actualment compta amb més de 80 treballadors amb seu valenciana i americana. Cal esmentar que és membre del comité estratègic d’innovació i la responsable de l’àrea de salut de l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI).