Published On: 1 de maig de 2008Categories: Uncategorized

Les Luthiers
celebren els 4O anys al Palau

El passat mes d´octubre Les Luthiers toma a Espanya i novament va triar el Palau de Congressos de Valencia per a presentar el seu últim espectac1e Las obras de ayer o El refrito, com ells l´han subtitulat i que reflecteix la seua evolució i la fidelitat al seu...

El passat mes d´octubre Les Luthiers toma a Espanya i novament va triar el Palau de Congressos de Valencia per a presentar el seu últim espectac1e Las obras de ayer o El refrito, com ells l´han subtitulat i que reflecteix la seua evolució i la fidelitat al seu estil único El nou muntatge, estrenat ja a Argentina, és una barreja equilibrada d´humor elegant i composicions musicals própies.

Tot va comencar fa quaranta anys. En mig de dictadures i vaivens govemamentals de la seua Argentina natal. Eren un grup d´estudiants multidisciplinaris i innovadors per la seua forma d´entendre l´activitat coral universitaria. La van reinventar adobant-la amb lletres insólítesagafades de prospectes farmacéutics, procedents de receptaris metges o apunts de cuina. L´éxit obtingut va ser tan gran que els van contractar en una sala de Buenos Aires i comencaren, així, la seua etapa professional que continua hui en dia.

Inventors i fabricants dels seus instruments musicals (tubófonos, posts de llavar o latines són part dels 38 artefactes no convencionals dissenyats en el seu propi taller amb materials casolans), Les Luthiers aconsegueixen crear situacions divertides en que els jocs de paraules, els dobles sentits i les interpretacions gestuals s´aeompanyen de composicions inspirades en estils musicals diversos que van des de la bossa nova fins al vals passant per l´opereta, la ranxera o la salsa.

El repertori de l´espectacle Las obras de ayer esta integrat per set peces clássiques «retocades» de la llarga trajectOriad´aquest grup, com «El sendero de Warren Sánchez», «Cantata del Adelantado Don Rodrigo Díaz de Carreras» o «Quien conociera a Maria amaría a Maria», combinarles amb d´altres més recents com «Todo por que rías», «El reír de los cantares» o «Por humor al arte» .