Published On: 1 de octubre de 2008Categories: Uncategorized

L´obtenció de cèl·lules
mare cancerígenes augura
grans avenços per a la neurocirurgia

En una escala de l´u al cent, on creu que es troba el coneixement científic del cervell? En el 20. El cervell és l´òrgan més desconegut del nostre organisme i, davant d´això, trobem la neurocirurgia, que és l´especialitat més complexa a causa del...

En una escala de l´u al cent, on creu que es troba el coneixement científic del cervell?

En el 20. El cervell és l´òrgan més desconegut del nostre organisme i, davant d´això, trobem la neurocirurgia, que és l´especialitat més complexa a causa del funcionament extremadament complicat de l´òrgan.

Des de l´any 64 que no s´organitzava un congrés semblant a aquest a València. Ja era hora, no?

Estem molt orgullosos que quatre serveis de la mateixa ciutat s´hagen posat d´acord perquè hi ha hagut molta competència per a organitzar aquest esdeveniment. Pensem que aquest ha de ser un congrés científic davant del protagonisme individual, d´un servei o d´una persona.

Quines són les últimes novetats en clínica i investigació neuroquirúrgiques?

En destacaria diversos aspectes: la navegació és un sistema que permet ubicar-nos dins del cervell i localitzar-hi qualsevol lesió amb una precisió exacta. La novetat és que ara podem veure els tractes de substància blanca del sistema nerviós, la qual cosa ens permet minimitzar les seqüeles quirúrgiques en poder atacar molt millor la patologia. Una altra novetat és el desenvolupament de la biologia molecular a partir dels tumors cerebrals, que ens permet obtindre cèl·lules mare cancerígenes. Això ens ajuda a entendre molt millor el comportament d´aquestes neoplàsies.

Possiblement ens permeta en un futur pròxim trobar alternatives diferents per a tractar un mateix tumor.

Quins resultats està donant l´endoscòpia en aquest camp de la medicina?

L´endoscòpia s´introdueix dia a dia en la nostra especialitat i el que abans pareixia ciència ficció `traure un tumor a la base del crani´ ara comença a ser possible. S´ha introduït com una tècnica més que cal aprendre, dominar i perfeccionar. Et permet arribar a zones del cervell amb una agressió mínima davant dels grans abordatges que encara hem de fer per a ressecar tumors en àrees complexes.

Què li han dit els congressistes sobre la ciutat i el lloc de celebració del congrés?

La gent està impressionada amb la nostra ciutat com a destinació emergent dins d´Espanya i d´Europa, amb una infinitat de possibilitats logístiques per a organitzar congressos, com és el cas del Palau. En algun moment hem estat amb més de sis sales a l´uníson fent activitats diferents amb seminaris, simposis, etc.