Published On: 12 de abril de 2016|

Més de 600 especialistes es reuneixen al palau de congressos per a tractar les urgències pediàtriques

El Palau de Congressos de València acull del 14 al 16 d'abril la 21é Reunió anual de la Societat Espanyola d'Urgències de Pediatria. A ella acudiran més de 600 professionals entre els que tenen cabuda: especialistes d'Atenció Primària i Extra hospitalària, de Servicis d'Emergències Mèdiques, de Vigilància Intensiva Pediàtrics, infermeria i també els metges residents.

El Palau de Congressos de València acull del 14 al 16 d’abril la 21é Reunió anual de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria. A ella acudiran més de 600 professionals entre els que tenen cabuda: especialistes d’Atenció Primària i Extra hospitalària, de Servicis d’Emergències Mèdiques, de Vigilància Intensiva Pediàtrics, infermeria i també els metges residents.

València acull així una de les trobades mèdiques més importants per als professionals vinculats a la població pediàtrica. En paraules del president del congrés i director de l’Institut Valencià de Pediatria, Ignacio Manrique, “aquesta trobada científica suposa una oportunitat única d’actualització de coneixements, formació i intercanvi d’idees per als equips multidisciplinaris que atenen al xiquet en els servicis d’urgències. La ubicació, accessibilitat, infraestructures i equip del Palau de Congressos de València són a més valors afegits que ho diferencien i ens han portat a triar-ho com a seu d’aquesta reunió”.

Programa de la 21é Reunió anual de la Societat Espanyola d’Urgències de Pediatria

D’aquesta manera, durant 3 dies, els principals experts en urgències pediàtriques podran debatre temes de gran impacte social, entre els que destaquen: l’adolescència, el maneig del maltractament infantil des dels servicis d’urgències, les urgències oncològiques, les vacunes, els trastorns funcionals digestius, o el de pandèmies. A més, s’han estructurat grups de treball amb títols com a traumatisme cranioencefàlic, malalties infeccioses, infermeria i analgèsia i sedació, entre altres.

D’altra banda, donada l’elevada incidència a Espanya de casos de parada cardíaca sobtada extra hospitalària d’origen no traumàtic, es produeixen anualment entre 24.000-50.000 casos, i més del 50% de les morts accidentals tenen lloc abans de que els pacients arriben a l’hospital, es va a dedicar una especial atenció en el programa científic a l’ensenyança de tècniques de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) Bàsica. Per a això es realitzarà el primer Campionat de Reanimació Cardiopulmonar (RCP) Bàsica Pediàtrica, iniciativa pionera a nivell pediàtric, inclosa en l’ensenyança de coneixements teòrics i pràctics de les tècniques de reanimació, patrocinada pel Grup Espanyol de RCP Pediatre i Neonatal.

Segons el doctor Manrique, “la experiència demostra que aquest tipus de cursos teòric pràctics són el mètode més adequat d’ensenyança de la RCP i està comprovat que quan la RCB Bàsica s’inicia i efectua per testimonis de la parada, la taxa de supervivència pot aconseguir el 40%, mentres que aquesta descendeix a menys del 10% quan la RCP no comença fins a l’arribada de l’equip medicalitzat”.

Així mateix, entre les activitats destacades trobem també el desenvolupament d’un Role Playing, que simularà situacions a fi d’identificar moments que generen en l’especialista dificultats en la relació amb els pacients i les seues famílies, com la “Transmissió de males notícies en la infància” o la Taula Redona “Caminando juntos” que seu per primera vegada en una mateixa sessió a tots els implicats en l’atenció d’un cas greu d’urgència pediàtrica que ha de ser traslladat: especialistes d’atenció primària, representants del SAMU, el pediatre que ho rep en urgències i el de la unitat de vigilància intensiva pediàtrics.