Revolució interior, revelació exterior
A les portes del seu denové aniversari, el Palau ha experimentat una transformació tecnològica sense precedents en l'edifici, l'objectiu de la qual ha sigut dotar a les instal·lacions dels mitjans més avançats per a consolidar-lo com a seu d'elecció per a grans reunions.
El recinte valencià no partix de zero. Aval d’això és la seua trajectòria, durant la qual ha acollit més de 2.600 actes i 1,9 milions d’assistents. Del total d’esdeveniments, més de 800 han sigut congressos i convencions en què han participat 540.000 delegats, convertint-se en la principal seu especialitzada de reunions en la ciutat i guanyant en 2010 el premi al Millor Palau de Congressos del Món atorgat per l’Associació Internacional de Palaus de Congressos (AIPC). Este guardó, basat en les opinions dels organitzadors, demostra l’alt grau de satisfacció dels clients, que en l’últim any ha aconseguit una puntuació mitjana de 5,2 sobre 6.
Bona part de l’èxit en la celebració d’esdeveniments es deu a la versatilitat de les seues infraestructures. La singularitat que va proporcionar a l’edifici el disseny de Norman Foster va contribuir a la seua elecció com a Millor Edifici Europeu pel Royal Institute of British Architects poc després de la seua inauguració.
Però tota infraestructura ha de ser cuidada, renovada, potenciada i modernitzada, per a poder continuar sent competitiva, líder, referent.
Per això, el Palau s’ha renovat per dins, dotant-se d’un revolucionari equipament que li permet continuar amb el seu lideratge i romandre com a edifici de referència nacional i internacional. Les accions realitzades per a la posada en marxa i funcionament d’este projecte, formen part d’una proposta global impulsada per l’Ajuntament de València i desenvolupada durant els exercicis 2016 i 2017.
L’últim en tecnologia, el primer en solucions
Després de les inversions de 2016, amb una injecció de 450.000 euros, l’Ajuntament de València ha focalitzat la segona fase del projecte a convertir el Palau en un edifici competitiu tecnològicament, a l’altura dels centres congressuals més avançats. Esta aposta s’ha traduït en la renovació dels equips audiovisuals fixos en l’edifici, substituint-los per nous equipaments, desenvolupaments i connectivitats d’última generació, la qual cosa han suposat una revolució per als sentits.
Nitidesa, vivor i profunditat són tres de les moltes qualitats del sistema de projecció d’última generació amb tecnologies làser i DLP instal·lat, a la qual cosa s’afegix a més la màxima eficiència en el consum. La seua potència aconseguix els 30.000 lúmens en l’auditori 1, amb uns colors sorprenents, que “pinten” fins el color negre. A més, permet agregar ràpidament diverses composicions simultànies, distribuïdes fins en 5 capes d’imatge independents, que projectades en una pantalla d’11 metres, inunden la vista de l’escenari combinant vídeos, imatges fixes, directes, presentacions dinàmiques…
La resta dels auditoris i sales de l’edifici també s’han renovat amb projectors adequats a la seua dimensió, que no baixen dels 5.000 lúmens. Totes les projeccions de l’edifici són d’última tecnologia làser i DLP. Les possibilitats i prestacions també augmenten a l’hora de capturar imatges de l’esdeveniment. El Palau oferix les últimes novetats del mercat, amb cambres de tecnologia 4K, proveïdes amb zoom òptic de 20 augments (equivalent a les cambres cinematogràfiques) o l’objectiu angular, (el més ampli del sector) de 24 mm, gràcies al qual s’obté la màxima nitidesa i es minimitzen els efectes fantasma i els reflexos, assegurant un resultat perfecte i innovador.
I com a complement a la vista, l’oïda. En l’auditori principal s’ha incorporat un nou sistema electroacústic LINE ARRAY, que disminuïx les distorsions al màxim i que proporciona gran fidelitat en altes freqüències: és la garantia d’un so impecable en tot moment, capaç d’embolicar el públic, sent el Palau l’única seu especialitzada en València que compta amb este tipus de tecnologia fixa en l’edifici.
També l’edifici ha sigut pioner a Espanya en l’adquisició del nou sistema de conferències IP DICENTIS i el sistema digital de traducció simultània INTEGRUS, que oferix solucions integrades que unixen auditoris i sales a través de la xarxa informàtica. Per a aquelles sales sense instal·lació o preinstal·lació de conferències ni traducció simultània, s’ha dissenyat un rack portàtil que, connectat a una presa de la xarxa informàtica en la sala, rep la traducció des de les cabines existents. Esta tecnologia garantix en totes les sales la màxima intel·ligibilitat dels discursos i ponències, aconseguint experiències de debat semblants al cara a cara.
El benefici de la implementació de totes estes inversions audiovisuals, té un triple vessant:
- Situa l’edifici a l’avantguarda tecnològica en el mercat congressual.
- S’aconseguix una readequació de la seu, potenciant i maximitzant les seues capacitats, permetent albergar esdeveniments els requeriments i exigències tècniques de les quals impliquen la necessitat de seus tecnològicament punteres.
- Suposa un estalvi des del punt de vist energètic i, per tant econòmic, garantint-se la sostenibilitat.
Esta renovació audiovisual de 2017 ha sigut precedida per una primera fase en 2016 en la qual ja es van abordar inversions relacionades amb millores en seguretat, climatització, il·luminació escènica, control general de les instal·lacions, connectivitat interna i estalvi energètic. La potenciació de la competitivitat del Palau de Congressos, fruit de la posada en marxa de les accions anteriors, influïx ostensiblement en la labor de captació de negoci. Des del punt de vista comercial, l’equip està treballant amb una cartera de més de 500 esdeveniments, que asseguren la continuïtat de l’activitat del recinte. Perquè eixa cartera es convertisca en negoci tangible per a la ciutat i per al Palau, l’equip de Captació de Negoci desenrotlla una sèrie d’accions comercials.
Així, en el temps transcorregut de 2017 s’han realitzat més de 90 visites comercials a Espanya i Europa i hem participat en fires i fòrums internacionals del sector de reunions, promocionant el Palau de Congressos a Madrid, Barcelona, Frankfurt, Brussel·les i França. A més, s’ha aconseguit impulsar la presentació de 20 noves candidatures.
Totes estes accions han aconseguit que en este 2017 hàgem augmentat la nostra cartera amb 146 nous esdeveniments i que tinguem confirmats per al futur 47 esdeveniments, dels quals 32 són congressos i convencions, la realització dels quals està prevista fins a 2022 i que generaran 94.000 pernoctacions i un impacte de 50 milions d’euros. A finals de maig, es tenen confirmats un 13% d’esdeveniments més que l’any passat per estes mateixes dates.
En estos primers mesos de l’exercici, el recinte ha sigut testimoni d’esdeveniments com el 15th Meeting of the European Chapter of the Association for Computational Linguistics Conference, el 14th International Symposium on Myelodysplastic Syndromes, el Congress of the European Accounting Association i el XXVIII Congreso de la Sociedad Española de Anatomía Patológica, que se celebra conjuntament amb el Congreso de la Sociedad Española de Citología i el de la Sociedad Española de Patología Forense. En l’àmbit corporatiu, Mediolanum, Coinbroker o Nestlé han sigut algunes de les empreses que també van triar este recinte com a escenari per a les seues convencions.
Les previsions del segon semestre de 2017 són molt positives, destacant esdeveniments tan rellevants com la 3ª Cumbre de Alcaldes del Pacto de Política Alimentaria Urbana de Milán (MUFPP), a la qual acudiran alcaldes i alts funcionaris municipals de ciutats de tot el món, el Congrés AECOC Gran Consumo, el Congreso Europeo de Fundaciones de Empleo CONACEE, el Congreso Nacional de la Sociedad Española de Cirugía Bucal (SECIB) , el 9º Congreso Nacional de la Asociación Española de Vacunología (AEV) i el LXIX Congreso Nacional de la Sociedad Española de Neurología (SENET) , que suposarà la quarta edició consecutiva celebrada al Palau de Congressos.
Per a anys futurs destaquem l’Assemblea Internacional d’Intèrprets (AIIC General Assembly), la European Calcified Tissue Society (ECTS), el Congreso de la Sociedad Española de Reumatología (SER), el World Congress on Controversies in Neurology (CONy), el 22nd International Conference on General Relativity and Gravitation i l´International Zeolite Congress IZA.
Després de 19 anys d’activitat, i gràcies a les inversions realitzades en infraestructures i equipaments audiovisuals, l’edifici reforça el potencial de València com a punt de trobada científic, econòmic i cultural, contribuint al seu posicionament en el rànquing internacional de destins congressuals i dinamitzant l’economia local gràcies a l’impacte generat, que fins a la data ha sigut de 1.048 milions d’euros, unes 35 vegades el valor de la seua construcció.
Totes estes dades certifiquen l’important paper del Palau de Congressos com a motor de l’economia local i eina de promoció internacional per a la ciutat.