Published On: 1 de abril de 2006Categories: Uncategorized

València, ciutat d´acollida

La festa de les Falles és un dels principals reclams turístics de la ciutat de València, ja que mou al voltant d´un milió de visitants anualment. Encara que existeixen diferents hipòtesis sobre l´inici de la festa fallera, hui se sap que les Falles es remunten a...

La festa de les Falles és un dels principals reclams turístics de la ciutat de València, ja que mou al voltant d´un milió de visitants anualment. Encara que existeixen diferents hipòtesis sobre l´inici de la festa fallera, hui se sap que les Falles es remunten a començaments del segle XVIII. Una d´aquestes hipòtesis explica que l´origen de la festa s´atribueix als fusters que durant l´hivern il·luminaven els seus tallers amb un rústic llum de peu i de fusta anomenat parot. La vigília del dia de Sant Josep, quan els dies eren més llargs i no els calia aquest llum per a il·luminar-se, els artesans feien neteja general i a la porta de cada taller cremaven el tradicional parot. S´alimentava la foguera amb borumballa, fusta inútil i trastos vells que hi aportava el veïnat.

La verticalitat i els braços del parot semblaven una invitació per animar-lo amb robes, algun barret vell, etc., cosa que li atorgava un aspecte humà. Així naixia el ninot. Dedicades a Sant Josep, les Falles són les festes per excel·lència de la ciutat de València.

Mundialment conegudes i declarades d´Interés Turístic Internacional, anuncien tots els anys l´arribada de la primavera.

Del 15 al 19 de març més de 700 monuments de cartró o poliuretà sobre una estructura de fusta inunden els carrers de la ciutat. Art, humor i sàtira conflueixen en aquestes representacions de personatges i escenes de la vida quotidiana que el foc purifica la nit de Sant Josep. Al llarg d´aquesta setmana València es converteix en una ciutat d´acollida, ja que cada any la visiten milers de persones disposades a gaudir d´una festa única arreu del món.

A finals del segle XIX es van crear els premis a les millors falles i amb aquest estímul es produïren monuments estèticament acceptables.

A partir del 1920 començaren a afegir-s´hi actes, i ja no es tracta tan sols de plantar i cremar un monument: naix la Setmana Fallera.

L´1 de març comencen les mascletaes a la plaça de l´Ajuntament i des d´aquest dia i fins el 19 de març el soroll de les traques anuncia que les Falles ja han arribat, tot i que el més significatiu comença la nit del 15 amb la tradicional plantà de les falles.

A més dels monuments, durant aquests dies tenen lloc múltiples manifestacions lúdiques, des de les despertaes a castells de focs artificials, revetles, una important fira taurina, cavalcades, exposicions, concursos i exhibicions de paelles, etc. L´ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, els dies 17 i 18 de març, és l´acte més multitudinari i espectacular, ja que reuneix tots els fallers al voltant de la patrona de la ciutat i milions de flors adornen el mantell de la Mare de Déu a la seua plaça.

A les 12 de la nit del dia 19, llevat d´un ninot prèviament seleccionat, totes les falles són consumides pel foc durant la cremà. Així conclou la festa més gran de València i comença a preparar-se la de l´any següent.