
València, seu triada per a revelar els nous secrets de l’univers
Després de celebrar-se al Japó i el Canadà, arriba al nostre país TAUP 2021
El Palau de Congressos acull per primera vegada aquesta conferència científica internacional
València ha sigut triada, per primera vegada, seu de la 17th International Conference on Topics in Astroparticle and Underground Physics (TAUP 2021), una de les reunions científiques més importants a nivell mundial sobre la Física d’Astropartículas, que estudia qüestions clau en la comprensió del cosmos com la naturalesa del neutrí, la detecció de la matèria fosca i l’origen i evolució de l’univers.
Del 30 d’agost fins al 3 de setembre de 2021,el nostre edifici reunirà al voltant de 600 experts en física de partícules, cosmologia i astrofísica. Per què vivim en un món de matèria i no d’antimatèria; la matèria fosca que compon un quart de l’univers però que continua sent un misteri per a la ciència; o el que poden dir les ones gravitacionals i els raigs còsmics d’alta energia sobre el cosmos seran algunes de les claus d’esta conferència internacional. Alguns dels experiments en aquest camp es realitzen en llocs tan singulars com laboratori subterranis, en l’espai, en el Pol Sud o en el fons de la mar Mediterrània.
La candidatura del congrés va ser proposada per l’Institut de Física Corpuscular (IFIC), centre mixt del CSIC i la Universitat de València, al costat de grups d’investigació del CIEMAT i l’Institut de Física Teòrica (IFT, UAM-CSIC), i de les universitats d’Alcalá de Henares, Granada, Illes Balears, Santiago de Compostel·la i Saragossa.
La sèrie de conferències TAUP va nàixer en 1989 i se celebra cada dos anys. L’última edició va tindre lloc en 2019 a la ciutat japonesa Toyama, la qual va comptar amb més de 500 científics, entre ells els professors guardonats amb el premi Nobel de Física en 2015 Takaaki Kajita i Arthur McDonald. L’última vegada que es va celebrar a Espanya va ser en 2005 i la ciutat triada Zaragoza.
Les edicions s’alternen entre seus europees, americanes i asiàtiques. L’última que es va celebrar a Europa va ser a Torí, en 2015, i els participants procedien de 50 països diferents.
Per a més informació, pots consultar la web del congrés.